Dolls News

Ενημερωση & Ψυχαγωγια

Ντοματοπελτές Παραδοσιακός από Σπίτι! Σας δείχνουμε Βήμα-Βήμα Πώς να Ετοιμάσετε Σπιτικό Πελτέ από τις Ντομάτες σας! Ντοματοπελτές Παραδοσιακός από Σπίτι! Σας δείχνουμε Βήμα-Βήμα Πώς να Ετοιμάσετε Σπιτικό Πελτέ από τις Ντομάτες σας!
Facebook Twitter Google+ Like 0 Σας δείχνουμε βήμα-βήμα πώς να ετοιμάσετε σπιτικό πελτέ. Είναι εύκολο, ιδιαίτερα εάν έχετε δικές σας ντοματούλες, γευστικό και σώζετε... Ντοματοπελτές Παραδοσιακός από Σπίτι! Σας δείχνουμε Βήμα-Βήμα Πώς να Ετοιμάσετε Σπιτικό Πελτέ από τις Ντομάτες σας!
Σας δείχνουμε βήμα-βήμα πώς να ετοιμάσετε σπιτικό πελτέ. Είναι εύκολο, ιδιαίτερα εάν έχετε δικές σας ντοματούλες, γευστικό και σώζετε και τον οικογενειακό προϋπολογισμό!

Ένας τρόπος για να μην ξεφύγω από τον οικογενειακό προϋπολογισμό είναι να καλλιεργώ τα δικά μου φρούτα και λαχανικά. Η κηπουρική, εκτός από εσωτερική ανάγκη επιστροφής στη φύση, μας εξοικονομεί και χρήματα, αλλά όσοι ζούμε στην πόλη δεν έχουμε και πολύ χώρο για παρτέρια.  Οπότε, αντί να καλλιεργώ τα δικά μου λαχανικά, απλά αγοράζω μεγάλες ποσότητες λαχανικών από τοπικούς παραγωγούς και τις συντηρώ, ή  ετοιμάζω δίκες μου σπιτικές συνταγές και τις απολαμβάνουμε όλον τον χρόνο.

Η αγαπημένη μου παραδοσιακή συνταγή είναι ο σπιτικός ντοματοπελτές, με τον οποίο ετοιμάζω νόστιμη ντοματόσουπα!
Λοιπόν, αφήστε με να σας οδηγήσω στα σπιτικά μονοπάτια της γεύσης!

Σπιτικός πετλές τομάτας (συνταγή βήμα-προς βήμα)

Υλικά που θα χρειαστείτε:

 • Ντομάτες (προφανώς!)
 • Αλάτι (προαιρετικό)
 • Φυσικός ή εμφιαλωμένος χυμός λεμονιού
 • Σκεύη ή δοχεία για την τοποθέτηση των ντοματών
 • Μαχαίρι
 • Μεγάλο βραστήρα
 • Μεγάλη κουτάλα για να ανακατεύετε τις ντομάτες
 • Δοχείο για μεταφορά ντοματών και χυμών
 • Επεξεργαστή τροφών, μίξερ δηλαδή, μπλέντερ και σουρωτήρι
 • Μεγάλo χωνί
 • Βρεγμένο πανί για να σκουπίσετε τα βάζα
 • Μικρό κατσαρολάκι για να βράσουν τα καπάκια των βάζων
 • Πιρούνα
 • Χύτρα
 • Βάζα κονσερβοποίησης με καπάκια και ετικέτες
 • Παλιές πετσέτες ή κουρέλια για να πιάνετε με αυτά τα καυτά βάζα

1) Πλύνετε καλά τις ντομάτες. Κόψτε το κοτσάνι και αφαιρέστε τυχόν μαυρίλες ή κηλίδες που έχει η φλούδα, χωρίς να χρειάζεται να τις ξεφλουδίσετε. Μην ξεχνάτε, σκοπός μας να το κάνουμε όσο πιο εύκολα γίνεται!
2) Κόψτε τις ντομάτες σε κομμάτια για να μαγειρευτούν γρήγορα. Βάλτε τις ντοματούλες στην κατσαρόλα και με το χέρι σας (ή έναν πολτοποιητή πατάτας) λιώστε μερικές ντοματούλες μέσα στην κατσαρόλα για να έχει υγρά η κατσαρόλα όταν θα αρχίσει να βράζει, διότι αλλιώς οι ντομάτες θα κολλήσουν. Όσο οι ντοματούλες βράζουν, τόσο περισσότερα υγρά θα βγάλουν. Βράστε σε μέτρια φωτιά, ανακατέψτε αρκετές φορές ώστε να είστε σίγουροι ότι οι ντομάτες που βρίσκονται κάτω μετακινούνται επάνω κ.ο.κ. για να βράσουν όλες το ίδιο.

3) Βράστε τες μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 10 λεπτά.
4) Σε αυτό το σημείο μπορείτε να επιλέξετε πολλούς τρόπους για να κάνετε τις ντομάτες πελτέ. Θα σας δείξω πώς το κάνω εγώ και στη συνέχεια θα δείτε λεπτομέρειες για τους άλλους τρόπους στις Παρατηρήσεις.

Γεμίστε το μύλο τροφίμων με βρασμένες ντοματούλες και πολτοποιήστε. Συνεχίστε την πολτοποίηση, αλλάζοντας μερικές φορές την περιστροφή για να πολτοποιηθούν καλά οι ντοματούλες σας.

5) Μόλις οι ντοματούλες σταματήσουν να βγάζουν χυμό και μέσα στον μύλο έχετε ελάχιστους σπόρους και φλούδες, πετάξτε τα υπολείμματα. Συνήθως βάζω τα υπολείμματα σε ένα μικρό ταψάκι και όταν μαζευτεί αρκετή ποσότητα, τα ξαναρίχνω στον επεξεργαστή. Μου αρέσει ο χυμός να είναι πλούσιος και γεμάτος, οπότε αυτή η τεχνική μου δίνει πολύ καλό χυμό, έναν χυλό κρεμώδη όπως τον θέλω. Βέβαια είναι προσωπική προτίμηση, εσείς μπορείτε να πετάξετε τα υπολείμματα κανονικά, όποτε θελήσετε!

6) Προσθέστε τον χυμό σε καθαρά βάζα – ένα μεγάλο χωνί θα σας είναι χρήσιμο. Γεμίστε τα βάζα μέχρι τη βάση του λαιμού.

7) Προσθέστε τον χυμό λεμονιού φυσικό ή εμφιαλωμένο σε κάθε βάζο ( 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι). Αν σας αρέσει ο χυμός να έχει αλάτι, προσθέστε και ½ κ.σ. αλάτι στα 500 ml και 1 κουταλάκι του γλυκού σε κάθε 250 ml.

Σκουπίστε το χείλος κάθε βάζου με ένα καθαρό, υγρό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν κατάλοιπα τομάτας που μπορεί να υπάρχουν εκεί. (Εάν υπάρχει ακόμη και ένα μικρό κομμάτι τομάτας σε αυτό, μπορεί το βάζο να μην σφραγίσει καλά.

8) Μόλις έχετε 7 γεμάτα βάζα, προσθέστε 7 μεταλλικά καπάκια σε μια μικρή κατσαρόλα, καλύψτε με νερό και βράστε. Μόλις βράσει το νερό, χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να αφαιρέσετε τα καπάκια – προσέξτε μην καείτε – και σφραγίστε τα βάζα. Ασφαλίστε το καθένα με ένα λαστιχένιο δακτύλιο βάζου. (Ο λόγος για τη θέρμανση των καπακιών είναι να μαλακώσει το λάστιχο όταν έρθει σε επαφή με αυτά, επιτρέποντας καλύτερη σφράγιση.)

9) Βάλτε τα 7 βάζα στη κατσαρόλα. Γεμίστε με νερό, ώστε να καλύψετε σχεδόν ολόκληρα τα βάζα.  Βράστε σε μέτρια φωτιά.  Μόλις αρχίσει να βράζει, μειώστε ελαφρά τη θερμοκρασία και αφήστε να βράσουν, 35 λεπτά τα 500 ml και 40 λεπτά τα 250 ml. Φροντίστε το νερό  να είναι σε σταθερή θερμοκρασία καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.  (Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τη θερμότητα για να είναι ομαλό το βράσιμο, αλλά, όσο βράζει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα).

10) Μόλις τελειώσει η διαδικασία, σβηστέ τη φωτιά. Βγάλτε τα βάζα από την κατσαρόλα, ενώ παράλληλα, μπορεί να έχετε ένα πανί κουζίνας για να σκουπίζετε τα νερά που θα τρέχουν την ώρα που βγάζετε τα βάζα – και τοποθετήστε σε μια παλιά πετσέτα, πανί, ή κάποια άλλη καλυμμένη επιφάνεια,(έτσι προστατεύετε τον πάγκο σας από τα καυτά βάζα).  Αφήστε λίγο χώρο μεταξύ των βάζων και φυλάξτε τα σε μέρος όπου δεν μπορεί κάποιος να τα προσεγγίσει. Μην τα μετακινήσετε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Τα βάζα θα πρέπει να είναι σφραγισμένα και θα ακούσετε τον χαρακτηριστικό ήχο καθώς δημιουργείται το κενό αέρος.  Τα καπάκια θα είναι ελαφρώς κοίλα όταν τα βάζα είναι σφραγισμένα.  Για να δοκιμάσετε εάν είναι καλά σφραγισμένα, χτυπήστε ελαφρά το καπάκι του βάζου όταν είναι κρύο. Εάν παραμείνει σταθερό και δεν κινηθεί, είστε άψογη. Εάν το δείτε να πάλλεται, σημαίνει ότι δεν έχει σφραγίσει καλά.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μη σφραγισμένα βάζα, απλώς τοποθετήστε τα στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε τα όσο το δυνατόν συντομότερα.

Μόλις κρυώσουν εντελώς τα βάζα, αφαιρέστε τους δακτυλίους. Θα πρέπει να τα σκουπίσετε καλά πριν την αποθήκευση.

Καλή σας απόλαυση!

Κείμενο –Απόδοση Λ.Τ.

πηγή : share24.gr
loading…


No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Τhessaloniki Pride με πολύ χρώμα και μεγάλη συμμετοχή
Λίβανος: Έβγαλαν στους δρόμους νεαρές αστυνομικίνες με κοντά σορτς για τους τουρίστες
Ραγίζουν Καρδιές! Αυτά ¨Ήταν τα Τελευταία Συγκινητικά Λόγια του Δικηγόρου Χρήστου Γραμματίδη Πριν Χάσει τη Μάχη με την Καταραμένη Αρρώστεια.
Πόσα; Δείτε πόσο κοστίζει το νέο σκάφος του Πάνου Καμμένου και θα μείνετε! (photos)
LIFESTYLE ΕΛΛΑΔΑ ΖΩΔΙΑ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΠΟΡ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Τhessaloniki Pride με πολύ χρώμα και μεγάλη συμμετοχή
Λίβανος: Έβγαλαν στους δρόμους νεαρές αστυνομικίνες με κοντά σορτς για τους τουρίστες
Ραγίζουν Καρδιές! Αυτά ¨Ήταν τα Τελευταία Συγκινητικά Λόγια του Δικηγόρου Χρήστου Γραμματίδη Πριν Χάσει τη Μάχη με την Καταραμένη Αρρώστεια.
ΑΝΤΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΑΙΔΙ
Γυναίκες Δώστε Βάση: Πως Συνδέεται η ΜΥΡΩΔΙΑ της Ευαίσθητης Περιοχής με την ΥΓΕΙΑ σας …
Sos tips: Με αυτούς τους φυσικούς τρόπους θα απαλλαγείτε μια για πάντα από τις ραγάδες!
17 συμβουλές από την Coco Chanel για να είστε πάντα κομψή και υπέροχη
EXPERIMENTS EXTREME FIGHTS FUNNY LIFE HACKS PRANKS
Έμεινες από μπαταρία? Δες πως μπορείς να το βάλεις μπροστά μόνο με ένα σκοινί !
Έβαλε κρυφή κάμερα την ώρα που το μωράκι της κοιμόταν. Αυτό που κατέγραψε θα σας κόψει την ανάσα!
Είχαν Άγιο – Θα απορήσετε και εσείς που σε αυτό τροχαίο ατύχημα δεν σκοτώθηκε κανείς! (video)
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΔΥΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ
Μέθοδος Λεονάρντο ντα Βίντσι: Πως να ξεκουραστείτε με μόνο τέσσερις ώρες ύπνο!
Αποτρέψτε Την Απώλεια Όρασης & Τις Ασθένειες Των Ματιών Με Αυτό Το Φυσικό Ρόφημα!
Οι 10 Σουπερ Αντιφλεγμονώδεις Τροφές που Μπορείτε να Τρώτε Κάθε Μέρα.
ILLUSTRATION ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΙΝΕΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΟΡΟΣ
Είχε ένα Πολύ Μικρό Χώρο, Κάτω από τη Σκάλα της. Δείτε τι Πήγε και Έφτιαξε!
Εννιά πράγματα που μπορείτε να κάνετε εσείς για ένα τέλειο όμορφο σπίτι
7 Θαύματα Του Κόσμου Για Τα Οποία Δεν Έχετε Ακούσει Ποτέ!
ANIMALS STORIES ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΣΤΕΙΑ ΓΡΙΦΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΖΩΔΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΕΞ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΕΣΤ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Τα 4 Είδη Προσωπικότητας: Σε Ποιό Ανήκεις;
«Ο Άντρας Μου Με Βρίζει Και Με Μειώνει»: Πώς Πρέπει Να Αντιμετωπίσεις Τη Λεκτική Κακοποίηση Από Τον Σύζυγο;
ΤΕΣΤ Κηλίδων Μελάνης: Ανακαλύψτε Την Προσωπικότητά Σας Μέσα Από 3 Εικόνες
Share This

Κοινοποίησε το!

Μοιράσου το και δείξε στους φίλους σου τι διάβασες !